Tuesday, September 3, 2013

ASAL USUL SELUAR JEANS

Kisah jeans bermula di bandar Genoa, di Itali, yang terkenal dengan corduroy kapas. Jean,sejenis kain dari Genoa (pada masa itu) sebenarnya hampir sama dengan corduroy; pelayar Genoa mula menggunakannya untuk menutup dan melindungi barang-barang mereka pada dok daripada cuaca.
Semasa Republik Genoa, seluar jeans telah dieksport oleh pelayar Genoa di seluruh Eropah. "Gen", perkataan Perancis untuk Genoa, itu boleh menjadi asal-usul perkataan "jeans". Di bandar Perancis Nimes, penenun cuba untuk mengeluarkan semula kain yang sempurna, tetapi tidak berjaya. Walau bagaimanapun, dengan eksperimen, dan melalui percubaan dan kesilapan, mereka maju lagi dan mencipta kain kepar yang dikenali sebagai denim, secara literal "de Nimes". Hanya pada akhir abad kesembilan belas barulah jeans tiba di Amerika Syarikat.

Seorang lelaki muda yang bernama Levi Strauss berhijrah pada tahun 1851 dari Jerman ke New York untuk bersama dengan abangnya, yang menguruskan sebuah kedai barangan kering. Pada tahun 1853 beliau berpindah ke San Francisco untuk menubuhkan perniagaan barang-barang kering sendiri.
Pada 1872, Jacob Davis, seorang tukang jahit yang sering membeli rivet kain daripada Levi Strauss & Co sebuah syarikat pemborong rumah, menulis kepada Levi meminta untuk bekerjasama dengan beliau untuk mempeten dan menjual pakaian diperkukuhkan dengan rivet. Idea Davis adalah untuk menggunakan rivet tembaga untuk mengukuhkan sudut-sudut poket dan di bahagian bawah butang. Selepas Levi menerima tawaran Davis, kedua-dua lelaki tersebut membuat dan mempetenkan seluar jeans jenama mereka di Amerika Syarikat pada 20 Mei 1873.Ia begitu popular dikalangan pelombong2.Kerana sifat seluar itu yang tahan lasak.

Denim yang digunakan telah dihasilkan oleh pengeluar tekstil Amerika, tetapi legenda menyatakan seluar denim yang asal telah diperolehi dari Nimes, Perancis.