Wednesday, December 8, 2010

DIALOG RIMBA

hi hi hi....
Ngek-Bagi la aku pulak....Asyik ngko jew dari semalam...


Otai-Sabo le...Tak nampak ko aku tengah download neh...


Ngek-Ngko ingek,ngko sorang jew nak download...aku pun nak ugak..


Ngok-Ntah...Udah2 lew tu...Aku pun ade syer jugak..


Otai-Itu aku tahu,tapi syer ngko sikit,dalam 1.3 peratus jew...


Ngek-Abis....Syer ngko berape...?Banyak sangat ko,sampai ngko boleh gune berjam2 lamanye...


Otai-Campur amik latop kat pekan,upah rakit,sewa generator,beli berukband...adalah dalam 85 peratus saham aku....


Cempaka-Betul tu,abang Otai punya saham yang terbanyak.Jadi dia boleh gune lama2....Kan Kuntum,kan....?


Kuntum-A ahhh...Lagi pun ngkorang bukan tahu pun gune bende tu...


Otai-Ha ha ha...Tahu pun...Adoiii...line pulak putus..siol betul...


Ngek-Ape yang ngko download tu,Otai...?


Otai-Ni...Aku tengah download gambar Kanggaru...Lepas print karang,aku nak tampal kat bilik aku...


Ngok-Macam mana rupe Kanggaru tu,Otai..?


Otai-Warna kulit die same macam ngko..Cume beza die bawak beg kat pinggang...ngko lak beg sangkut kat kepala...


Anjing-Gongg...gonggggg...gongggggg...


Tulip-Isssss....Diam lah Jonny...Memekak jew kat sini...Pergi tangkap ular....Ade gak pekdahnye...


Baby boy-Ayuh,Jonny...Mari kite blah....duk lelame kat sini pun bukan boleh tengok Dragon Ball on line...Orang tua tu asyik dengan wallpaper binatang,dari semalam...tah bile nak melingkup....


Anjing-Gongggg......Gonggggg...


Tulip-Hantu punye anjing....Aku kate diammm...Nah amik ngko kayu api sedas....(gedebik....)


Anjing-Kaingggg....kainggggg...(terus lari bawah jambatan)


Tulip-Ha ha haaaaa....Padan muke ngko anjing....Kan dah,tak pasal2 jual kain.....


Kuntum-Ape lah ngko ni tulip...Sian anjing tu...


Tulip-Kalo ngko kesian,ngko jage bebaik...kang kalo aku jumpe lagi sekali,sahih aku buat serunding....he heeee..


Otai-Hoiii...ngkorang leh diam tak....?Sakit pundi kencing aku dibuat ngkorang cam ni...


Busu-Otai,ngko cube bukak pes buk aku jap...Aku nak cek tengok,awek yang aku add semalam dah accept ke belum...


Otai-Bolehhhh...No hal...Neh aku bukak...Hahahaaaa..ni profil picture ngko kenape pakai cawat harimau kumbang..?Labu zakar ngko mane..?


Busu-Aku basuh mase tu...Tak sempat kering...hahahahaaa..Alamak..Awek tu tak accept lagi le....


Cempaka-Padan muke....Ade ati nak menggatal....


Busu-Aku nak buat adik angkat jew...tak lebih dari tu...


Kelopak-Abang Busu bohong kak...Ari tu kan,die cube ngorat kelopak mase akak pergi pasar karat...Die pujuk Kelopak jadi bini no 7 die....


Cempaka-Ape....Oooo...ade ati nak nambah lagi satu...Nah....
(gedebik)Mane nak lari...aku sumpit kang.....


Busu-Adoiiii...Tolongggggg....(lari2 anak sesambil memegang pinggang yang baru dikerate kek Cempaka)


Ngok-Tu pasal la aku tak mau kawin cepat...


Ngek-Aku pun....


Ngok-Eh...ngko pe sal...Sampuk cakap aku...


Ngek-Suke ati aku la....Mulut aku...Bukan mulut ngko...


Ngok-Eeeeee...melawan pulak...


Otai-Adoiiii....ape lagi ni...Nak bergadoh pergi kat sawah nun...Tombak ngan belitung ade kat bilik aku...amik sorang satu...Orang nak berpes buk pun tak senang....


Sepetir-Bang Otai,download satu lagu untuk aku boleh tak...?


Otai-Lagu ape..?


Sepetir-Lagu,tiada lagi kidung mu,dendangan kumpulan Lefthanded..


Otai-Amboi...Sepetir...rock jugak kamu ye...


Sepetir-Rock jiwang tu bang....he he hee...


Semangkuk-Bang Otai,ruangan memasak ade tak..?


Otai-Adaaa....Bagi abang search kejap....haaaa...dapat 
dah...www.masak.com...Hidangan hari ni,kambing memasak kari,lobster masak kicap n ayam belacan...ngko salin resipi ni Semangkuk....


     Beberapa minit kemudian....


Baby girl-Abah!Apa yang berasap tuuu...
Otai-Mane....?
Ngok-Tuuu...kat celah kangkang ngko tu....
Ngek-Lariiii.....Lap top nak melatup.....


     Semua yang ade kat situ bukak langkah seribu,kecuali Otai..


Otai-Ha ha haaa....Bodoh...Oiiii  yang ngkorang semua lari po hal..?Bukan lap top yang berasap....Ni..kentut aku berasap....Ha ha haaa...Pagi tadi aku makan ubi rebus n pisang salai banyak sangat....tu yang kentut berasap..... Ha ha haaaaaaa...



Bukan Kerana Kuih Ciki



       Sudah hampir 2 bulan abah meninggalkan kami.Pergi yang takkan kembali lagi.
     Seperti biasa,tengahhari tadi selepas balik dari kerja,aku melawati pusara abah.Aku bersihkan mana2 yang patut.Rumput2 kecil yang mula tumbuh,aku cabut.Mana2 bahagian tanah yang terhakis,aku kemaskan kembali dengan cangkul.Dua,tiga hari ni hujan begitu lebat.Jadi,banyak juga bahagian yang terhakis.Berpeluh jugak aku dibuatnya.Mana taknya,matahari tegak diatas kepala.
     Setelah agak yakin dan sempurna pada pandangan mata aku,aku kemaskan peralatan.Cangkul dan skop,aku masukkan semula kedalam stor surau.Kemudian aku bersihkan tangan dan kaki.Air yang aku bawa,aku teguk sehingga habis.Haus betul rasanya...Itu baru didunia...
     Aku kembali semula kepusara abah.Aku duduk didepan pusara.Lalu aku sedekahkan Fathihah dan doa untuk abah dan semua arwah2 yang bersemadi disitu.....Amin..Setelah bertafakur seketika,aku meninggalkan pusara abah.


     Petangnya,setelah menunaikan solat asar,aku termenung seketika dimeja makan.Mata aku terpandang sebungkus kuih yang aku beli semasa pulang dari melawat pusara abah tengahari tadi.Aku belek2 bungkusan kuih itu.....Maseh belum dibuka pembungkusnya.
     Tanpa aku sedari,air mata aku jatuh satu persatu...Hati aku tiba2 terasa begitu sebak sekali.Aku kesat air mata yang jatuh...Aku pandang semula pada bungkusan kuih itu...kuih ciki....Aku tak pasti samaada itu nama yang sebenarnya.Tapi itulah yang tertulis pada pembungkusnya.
     Ingatan aku tiba2 melayang kembali semasa zaman kanak2 dahulu.Semasa kecil dahulu aku panggil kuih sabun,sebab bila dihancurkan rupanya saling tak ubah seperti serbuk pencuci fab....Ia dibuat daripada tepung pulut.Berbentuk segi empat panjang,berasa manis dan sedikit kasar.Dibalut dengan kertas berwarna merah jambu dan ia dijual didalam paket yang mengandungi 10 keping.
     Masih segar dalam ingatan aku,30 tahun yang lalu,Setiap kali abah menjual sekerap,dia pasti akan membeli kuih ciki untuk aku dan adik.Biasanya aku yang menghabiskan,kerana adik aku tak suka.Aku tersenyum pahit...Air mata ku biarkan mengalir...Bukan kerana kuih ciki aku menangis....Tetapi ingatan kepada arwah abah yang membuatkan aku mengalirkan air mata buat pertama kalinya,setelah hampir 2 bulan abah pergi mengadap tuhan yang maha esa.....


     Al-fathihah untuk arwah abah dan arwah2 yang telah dahulu pergi,semoga ditempatkan bersama golongan orang2 yang beriman....
                                           
                                           -Amin-