Friday, August 30, 2013

20 FAKTA TENTANG MIMPI
#Ini hanya lah fakta dari internet.jangan lak korang percaya sepenuhnya.Penilaian dari akal yang waras diperlukan.ok,selamat membaca


1. Semua orang pernah bermimpi

Kita semua mimpi, lelaki,wanita,tua muda termasuk bayi.Penyelidik telah mendapati bahawa orang biasanya mempunyai beberapa mimpi setiap malam dan setiap satu berpanjangan selama 5 hingga 20 minit. Semasa hayat biasa, orang menghabiskan purata enam tahun untuk bermimpi!

2. Tetapi Anda Lupakan Kebanyakan mimpi Anda

Menurut anggaran oleh penyelidik J. Allan Hobson, sebanyak 95 peratus daripada semua mimpi cepat dilupakan sejurus selepas bangun dari tidur. Mengapa mimpi kita begitu sukar untuk ingat? Mengikut satu teori, perubahan dalam otak yang berlaku semasa tidur tidak menyokong pemprosesan maklumat dan penyimpanan diperlukan untuk pembentukan memori berlaku. Imbasan otak tidur individu telah menunjukkan bahawa lobus hadapan, kawasan yang memainkan peranan penting dalam pembentukan memori, tidak aktif semasa tidur, peringkat di mana bermimpi berlaku.

3. Tidak Semua mimpi Dalam Warna

Walaupun kira-kira 80 peratus daripada semua mimpi adalah dalam warna, terdapat peratusan kecil orang yang mendakwa bermimpi dalam hitam dan putih. Dalam kajian di mana pemimpi telah bangun dan diminta untuk memilih warna dari carta yang sesuai dengan orang-orang di dalam mimpi mereka, warna-warna pastel lembut adalah yang paling kerap dipilih oleh pemimpi.

4. Lelaki dan Wanita berbeza Mimpi

Penyelidik telah menemui beberapa perbezaan antara lelaki dan wanita berhubung dengan kandungan mimpi mereka. Dalam satu kajian, lelaki dilaporkan lebih bermimpi tentang keganasan berbanding wanita. Menurut penyelidik William Domhoff, wanita cenderung untuk mempunyai mimpi lebih panjang yang mempunyai lebih aksara. lelaki mimpi tentang lelaki lain dua kali ganda berbanding wanita, manakala wanita cenderung untuk bermimpi tentang kedua-dua jantina yang sama.

5. Haiwan Mungkin berMimpi

Pernahkah anda melihat anjing menganggukkan  ekornya ketika tidur atau memindahkan kaki sambil tidur? Walaupun sukar untuk mengatakan dengan pasti sama ada haiwan itu benar-benar bermimpi, penyelidik percaya bahawa ia adalah berkemungkinan bahawa haiwan memang mimpi. Sama seperti manusia, haiwan melalui peringkat tidur yang merangkumi kitaran REM dan tidur NREM. Dalam satu kajian, gorila telah diajar bahasa isyarat sebagai satu cara komunikasi. Pada satu ketika, gorila yang sedang tidur itu menunjukan gaya behasa insyarat menggunakan tangannya.Kemungkinan gorila itu sedang bermimpi.

6. Emosi negatif Adalah Lebih biasa dalam setiap mimpi

Dalam tempoh lebih daripada empat puluh tahun, penyelidik Calvin S. Dewan mengumpul lebih daripada 50,000 senarai mimpi daripada pelajar-pelajar kolej. Laporan-laporan ini telah disediakan kepada orang ramai pada 1990-an oleh Hall pelajar William Domhoff. Senarai ini mendedahkan bahawa banyak emosi yang dialami semasa bermimpi termasuk kegembiraan, kebahagiaan dan ketakutan. Emosi yang paling biasa dialami di dalam mimpi adalah kebimbangan dan emosi negatif secara umum adalah lebih biasa daripada yang positif

7. Orang Buta juga bermimpi

Walaupun orang yang kehilangan penglihatan mereka sebelum berumur lima tahun biasanya tidak mempunyai impian visual dalam dewasa, mereka masih bermimpi. Walaupun kekurangan visual, impian orang buta juga  kompleks dan jelas sebagai orang-orang yang boleh melihat. Sebaliknya sensasi visual, mimpi individu buta 'biasanya termasuk maklumat daripada deria lain seperti bunyi, sentuhan, rasa, pendengaran dan bau.

8. Anda Lumpuh ketika bermimpi

REM(rapid-eye-movement) , adalah peringkat tidur semasa mimpi berlaku, dimaksudkan lumpuh otot sukarela. Mengapa? Fenomena ini dikenali sebagai REM atonia dan mengelakkan anda daripada anggota badan bertindak  semasa anda tidur. Pada asasnya, kerana motor neuron tidak dirangsang, badan anda tidak bergerak.

Dalam beberapa kes, lumpuh ini juga boleh membawa hingga sepuluh minit, keadaan yang dikenali sebagai lumpuh tidur. Pernahkah anda bangun dari mimpi menakutkan kemudian mendapati diri anda tidak boleh bergerak? Walaupun pengalaman mimpi amat menakutkan, pakar menasihatkan bahawa ia adalah normal dan akan berlangsung hanya beberapa minit sebelum kembalikan kawalan otot normal.

9. Mimpi lebih kurang sama

Walaupun mimpi sering dipengaruhi oleh pengalaman peribadi kita, penyelidik telah mendapati bahawa tema-tema tertentu yang sangat biasa dalam budaya yang berbeza. Sebagai contoh, orang-orang dari seluruh dunia  sering bermimpi tentang dikejar,  diserang atau jatuh. Lain-lain pengalaman impian biasa termasuk acara-acara sekolah, rasa beku dan tidak dapat bergerak, tiba lewat, terbang dan tidak berpakaian di khalayak ramai.

10.Waktu tepat anda bermimpi

Anda tidak dapat memberitahu waktu yang tepat  bila anda bermimpi sesuatu.Maksudnya anda tidak tahu pukul berapa anda mula bermimpi,Adakah sebaik sahaja tertidur atau pun dipertengahan tidur atau pun di penghujung tidur.Dan kebanyakan orang, mereka merasakan mereka bermimpi di kesemua tempoh mereka tidur.


11.Bermimpi ganjil atau luar biasa

Kebanyakan kita mengalami mimpi ganjil seperti terbang,boleh menembusi dinding,boleh berjalan diatas air dan sebagainya.Memasuki dimensi lain atau pun kembali kezaman dahulu.

12. Ciptaan yang diilhamkan melalui mimpi

Mimpi bertanggungjawab untuk banyak ciptaan terhebat manusia. Beberapa contoh termasuk:

Idea untuk Google -Larry Page
Arus penjana - Tesla
DNA heliks ganda dua lingkaran bentuk -James Watson
Mesin jahit- Elias Howe
Jadual berkala- Dimitri Mendeleyev
... Dan banyak lagi .

13. Mimpi masa depan

Terdapat beberapa kes di mana orang boleh bermimpi tentang perkara-perkara yang akan berlaku kepada mereka kemudian, dan ianya tepat. Anda boleh mengatakan bahawa mereka mendapat gambaran tentang masa depan, atau ia mungkin hanya menjadi kebetulan. Hakikatnya bahawa ini adalah beberapa fenomena serius yang menarik dan pelik. Beberapa mimpi firasat yang paling terkenal termasuk:

-Abraham Lincoln bermimpi Pembunuhan beliau
-Kebanyakan mangsa-mangsa 9/11 mempunyai mimpi yang memberi amaran kepada mereka mengenai malapetaka
-Mimpi Mark Twain tentang kematian abangnya
-19 mimpi precognitive disahkan mengenai malapetaka Titanic

14.Mimpi seksual bagi lelaki

Yang sangat saintifik dinamakan "bengkak zakar atau pun tegang pada waktu tidur malam" adalah satu fenomena yang sangat baik tanda yang anda mempunyai kemahuan sek. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa lelaki mendapat sehingga 20 ereksi setiap mimpi mereka.

15.Tidur sambil berjalan(sleepwalking)

Sleepwalking adalah gangguan tidur yang sangat jarang berlaku dan berpotensi berbahaya. Ia adalah satu bentuk yang melampau gangguan tidur REM, dan orang-orang ini tidak hanya bertindak keluar dari mimpi mereka, bahkan pergi kedalam pengembaraan sebenar pada waktu malam.

16.Mengambil dadah untuk bermimpi

Sebenarnya ada orang-orang yang suka bermimpi dan bermimpi sehinggakan mereka tidak mahu bangun. Mereka mahu meneruskan mimpi walaupun pada siang hari, jadi mereka mengambil dadah hallucinogenic haram dan sangat kuat dipanggil Dimethyltryptamine. Ia sebenarnya hanya satu kes terpencil dimana sintetik kimia otak kita menghasilkan semula kejadian semasa bermimpi.

17. Aktiviti otak meningkat semasa bermimpi

Anda akan mengaitkan tidur dengan aman dan tenang, tetapi sebenarnya otak kita lebih aktif semasa tidur daripada di siang hari.Lebih lebih lagi jika anda bermimpi sesuatu yang menakut dan mencemaskan.

18.Mendakwa tidak bermimpi

Ramai orang mendakwa bahawa mereka tidak bermimpi sama sekali, tetapi sebenarnya tidak benar: kita semua bermimpi, tetapi sehingga 60% daripada kita tidak ingat apa yang kita mimpikan.

19.Mimpi seksual lelaki dan wanita

Kebiasaannya lelaki dan wanita bermimpi seksual pada kadar yang sama banyak.Dan kebanyakannya tidak mengenali rakan sek mereka.

20.Di dalam mimpi kita, kita hanya melihat wajah-wajah yang kita kenal

Ia membuktikan bahawa di dalam mimpi, kita hanya boleh melihat wajah-wajah yang telah kita lihat dalam kehidupan sebenar sebelum ini. Jadi berhati-hati dengan perempuan tua menakutkan yang kita temui didalam bas,ia mungkin akan muncul didalam mimpi kita seterusnya.Namun ada juga pendapat yang mendakwa bermimpi wajah orang yang tidak pernah dilihat sebelum ini.