Tuesday, November 25, 2014

JAM TANGAN-SEJAUH MANA ANDA MENGETAHUI SEJARAH PENCIPTAANNYA

Semua kenal jam.Budak 3 tahun pun kenal jam dan dah pakai jam walau pun tak tahu jam dah pukul berapa.Korang tentulah tahu sebab korang dah tua..Hu hu hu..Tapi korang tahu tak sejarah tentang jam.Kalau tak tahu baca info kat bawah ni.Sekurang-kurangnya korang amik tahu perihal benda yang korang pakai kehulu-kehilir setiap hari dan lepas ni leh ar kelentong member sebakul dua...

Jarum minit

Pada 1577, Jost Burgi mencipta jarum minit. Ciptaan Burgi adalah sebahagian daripada komponen jam yang dibuat untuk Tycho Brahe, seorang ahli astronomi yang memerlukan satu jam tepat untuk ilmu bintang beliau. 

Jam pergelangan tangan 

Pada 1504, jam tangan mudah alih (tetapi tidak tepat sangat) yang pertama dicipta di Nuremberg, Jerman oleh Peter Henlein. Orang pertama dilaporkan benar-benar memakai jam tangan di pergelangan tangan adalah ahli matematik dan ahli falsafah Perancis, Blaise Pascal (1623-1662). Dengan seutas tali, dia menggunakan jam tangan poket,kemudian di ikat  pada pergelangan tangan beliau.

Quartz

Menurut Smithsonian "Pada tahun 1927, kelahiran Kanada Warren Marrison, seorang jurutera telekomunikasi, telah mencari standard frekuensi dipercayai di bangunan Bell Telephone Laboratories. Beliau membangunkan jam yang sangat besar, sangat tepat berdasarkan getaran biasa daripada kristal kuarza dalam litar elektrik "- Iaitu jam kuarza yang pertama.

Asal-usul perkataan Clock (Jam)

Perkataan "Clock" berasal dari perkataan Perancis "Cloche" bermaksud loceng. Dalam bahasa Latin perkataan untuk loceng adalah "glocio", Dalam bahasa Saxon jam dipanggil "clugga" dan dalam bahasa Jerman jam dipanggil "glocke".

Masa standard

Sir Sanford Fleming mencipta masa standard pada tahun 1878.

Jam penggera

Satu prototaip awal jam penggera telah dicipta oleh orang-orang Yunani sekitar 250 SM. Orang-orang Yunani membina sebuah jam air di mana air penjanaan bergerak masuk kedalam tempat menyimpan.Apabila air penuh dalam kedua-dua bekas takungan,ia akan mencecah bahagian burung makanikal yang akan mencetuskan wisel. Jam penggera mekanikal pertama telah dicipta oleh Levi Hutchins Concord, di New Hampshire, dalam tahun 1787. Walau bagaimanapun, penggera loceng berdering pada jam beliau boleh berdering hanya pada pukul 4 pagi. Pada 24 Oktober 1876 jam penggera mekanikal yang boleh menetapkan masa dengan tepat telah dipatenkan  oleh Seth E Thomas.

Jam tangan Swiss

Swiss John Harwood mencipta jam tangan sendiri pada tahun 1923.

Syarikat jam pertama

Pada tahun 1908, Syarikat Jam Westclox mengeluarkan paten untuk jam penggera Big Ben. Ciri-ciri yang luar biasa pada jam ini adalah loceng ulang balik.Loceng ulang balik menyediakan penggera yang kuat.
The Warren Clock, Syarikat ini telah ditubuhkan pada tahun 1912 oleh Henry Warren.Beliau juga menjadi presiden syarikat. Syarikat ini bermula dengan menghasilkan jam jenis baru yang dikuasakan oleh bateri.