Friday, August 15, 2014

9 PULAU TERSEMBUNYI DAN TERINDAH YANG ANDA TIDAK KETAHUI

Berikut adalah gambar2 10 pulau yang anda tidak ketahui selama ini.Ianya sungguh mempersonakan.


Azores, Portugal 

Terpencil di Lautan Atlantik Utara, Azores, satu rangkaian pulau Portugis tidak diketahui oleh kebanyakan rakyat Amerika, berasa jauh tetapi sebenarnya lebih dekat ke Amerika Syarikat daripada mana-mana tempat lain di Eropah. Setiap satu daripada sembilan buah pulau-pulau gunung berapi dari Sao Miguel hingga ke pulau yang kecil Corvo memiliki keindahan tersendiri. Tetapi semua pulau-pulau ini ada mempunyai daya tarikan Dunia Lama dan menawarkan banyak cara untuk mengalami budaya tempatan. San Andres, Colombia 

Sebahagian daripada rangkaian pulau di Laut Caribbean kira-kira 435 batu dari tanah besar Colombia, San Andres mempunyai budaya Raizal asli yang kaya dengan Bahasa Inggeris, Belanda, Afrika, dan pengaruh Sepanyol. Penduduk tempatan, terutama di kampung kecil La Loma, masih  mengekalkan tradisi seperti membuat kraftangan daripada kelapa dan totumo kayu. Hidangan istimewa di pulau ini? Rondon, makanan berebus yang dibuat dengan ikan, Yucca, plantains, dan ladu (atau "domplines"),  Aktiviti luar dan utama bagi pelancong ialah  boleh mengelilingi pulau dengan skuter. Sambil menikmati dan meneroka teluk-teluk kecil yang tersembunyi .Juga terumbu karang yang mempersonakan penuh dengan ikan yang merupakan sebahagian daripada Rizab Biosfera UNESCO.
Kepulauan Summer, Scotland 

Di pulau Summer, hanya menawarkan  sedikit tamadun, sementara masih jauh dari pembangunan. Pulau yang tidak mempunyai jalan raya dan ia tidak boleh menampung lebih daripada 35 orang, tetapi apa yang ia miliki ialah beratus-ratus ekar tanah berlumpur gambut dan cerun terlindung, hidupan liar yang banyak, dan banyak inspirasi untuk artis dan penulis yang mencari ilham. Chiloe, Chile 

Kepulauan Chiloe, berhampiran Puerto Montt di pinggir utara Patagonia,  dengan landskap yang berkabus dan tradisi purba. Penduduk tempatan terkenal dengan keramahan mereka, akan menggerakkan imaginasi anda dengan cerita tentang ahli-ahli sihir dan kapal hantu. Pulau terbesar, Isla Grande de Chiloe, adalah rumah bagi kampung-kampung tepi pantai dipenuhi dengan palafitos berwarna-warni, rumah-rumah kayu di atas tiang, dan berpuluh-puluh shingledchurches. Dan walaupun Charles Darwin menghabiskan masa di sini, ramai pelancong tidak perlu. Taman negara di pinggir barat pulau itu kekal tidak disentuh, dengan batu-batuan ditepian pantai dan hutan hujan beriklim sederhana juga terbentang luas tanah ladang yang beralun dan hutan belantara, semua ini yang membuatkan Chiloe satu  tempat yang sesuai untuk bercuti.
Lord Howe Island, Australia 

Dengan tiada penerimaan telefon bimbit dan had kelajuan 15 batu per jam (untuk beberapa kereta dibenarkan), Lord Howe Island, di luar pantai timur New South Wales, melambangkan masa dahulu di Australia. Boleh berbasikal  di seluruh pulau yang tujuh batu panjangnya ini. Anda juga boleh bersnorkeling di Hole Erscott atau memberi ikan besar makan menggunakan tangan di Pantai Ned ini. Pulau terpencil gunung berapi ini terletak di persimpangan lima arus laut utama, dan sebagai rumah hidupan laut dan batu  karang karang di dunia. ia adalah syurga kepada penyelam skuba, menawarkan lebih daripada 90 spesies karang dan 500 spesies ikan tropika.  Galapagos, Lord Howe merupakan sebahagian daripada Tapak Warisan Dunia UNESCO, dan 75 peratus daripada pulau ini dipelihara.
Isle au Haut, Maine 

"Anda tidak boleh sampai ke sana dari sini" adalah satu frasa biasa di Maine. Dan bagi kawasan tersembunyi seperti Isle au Haut yang mahu kekal rahsia, itu satu perkara yang baik. Terletak 17 batu di luar pantai berbatu Maine,  Penobscot Bay adalah tempat yang tenang untuk mendarat, tempat di mana lebih separuh daripada pulau itu (kira-kira 2,700 ekar) dilindungi sebagai sebahagian daripada Acadia National Park. James Kaiser, pengarang Acadia:. Panduan Lengkap, berkata, "Terima kasih kepada lokasi yang terpencil, Isle au Haut kerana ia adalah tempat yang sempurna untuk berendam dalam kadar perlahan dan santai. Pada bulan Julai dan Ogos,  kebanyakan pantai adalah penuh dengan pelancong. Isle au Haut berasa sangat menyenangkan tidak pernah disentuh. "Bilangan kecil pelawat (hanya kira-kira 7,000 setahun) boleh berkhemah bermalam di Duck Harbor .
Pulau Ibo, Mozambique 

Jalan laut perdagangan Arab. Kubu pertahanan Portugis. Lanun dan banduan.Itu aktiviti disini satu masa dahulu.  Pulau Ibo di utara Mozambique mungkin mempunyai sejarah tersendiri yang lalu, tetapi  sebahagian besarnya belum ditemui oleh  dunia moden. Sebahagian pulau ini beralih daripada Arab kepada jajahan Portugis sehingga Mozambique mencapai kemerdekaan pada tahun 1975. pengaruh Arab masih jelas dalam dhow (perahu layar kayu buatan tangan) kini digunakan untuk belayar dari pulau ke pulau.Ia dipenuhi dengan  perhiasan perak Kerawang yang direka oleh generasi artis berkemahiran. 

Kepulauan Corn, Nicaragua 

Pulau Corn adalah satu kepulauan yang teramat sesuai untuk bercuti bersama orang tersayang.Udaranya yang nyaman dan pemandangan yang indah,segala masalah akan hilang dari kepala anda.Anda juga boleh mendaki puncak tertinggi di pulau itu untuk melihat keseluruhan rupa bumi indah pulau itu.Boleh juga menyusuri hutan hujan nya yang subur. Juga anda boleh menyewa banglo berbumbung jerami jagung dengan kadar sewa yang berpatutan.
Koh Rong, Kemboja 

 Koh Rong, sebahagian daripada rentetan pulau-pulau di Teluk Thailand, di mana ATM dan elektrik adalah  terhad . Kira-kira 15 batu dari Sihanoukville,ia adalah pulau kedua terbesar di Kemboja, terdapat empat buah kampung kecil, membentang panjang pantai yg tidak disentuh, air yang jernih sesuai untuk menyelam dan snorkeling, dan hutan pedalaman yang padat . Terdapat trek untuk melalui pulau di denai tersembunyi atau menyewa bot nelayan tempatan untuk membawa anda sekitar Koh Rong atau ke pulau-pulau sekitarnya. Pasangan bercinta dapat mencari ketenangan di pusat peranginan di sepanjang pantai.  Pengunjung akan dapat mengalami sebuah pulau yang masih murni dan hampir tidak dibangunkan .